НовиниЦьогорічна зима на Черкащині стала найкоротшою за останні 70...

Цьогорічна зима на Черкащині стала найкоротшою за останні 70 років

-

- Advertisment -

Зима видалася на Черкащині найкоротшою за останні 70 років. Весна обіцяє бути ранньою та затяжною, що сприятиме приживленню озимини. Про це УНН-Центру повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Завдяки посушливій осені та пізнім строкам сівби, на половині площ Черкаської області озимі культури увійшли в зиму в слаборозвиненому стані та були вразливими до несприятливих умов. Холодний період був надзвичайно коротким – розпочався 29 грудня і тривав до 28 січня, тобто місяць при нормі 115 днів. До речі, це найкоротший холодний період на Черкащині за останні 70 років.

На щастя, погодні умови здебільшого сприяли перезимівлі. Основна культура — озима пшениця — добре пережила цю зиму. Так, результати відрощування рослин озимих культур, взятих агрометеорологами з полів області 25 січня, показали повне відростання. За період двотижневого відрощування висота рослин збільшилась на 2-3, на кращих посівах на 10-11 см, утворились нові корінці, на посівах оптимальних строків сівби навіть розпочався ріст стебла. Після відрощування рослини мали яскраво-зелений колір. Разом з тим культури можуть бути ушкоджені локально на незначних площах, особливо це стосується посівів ріпаку та пізніх посівів ячменю.

Щодо сусідніх із Черкащиною областей, то на більшості площ перезимівля теж проходила цілком успішно – у більшості взятих монолітів загиблих рослин не виявлено. Лише на окремих площах сходу Київської області відмічається підвищена зрідженість слаборозвиненої озимої пшениці внаслідок вимерзання. Умов для загибелі рослин в області на масштабних площах до початку активної вегетації теж не очікується.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах на Жіночий день перекриють центральну вулицю міста.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах демонтують МАФи (ФОТО)

За два тижні у Черкасах демонтовано 15 незаконних тимчасових споруд. Про це на своїй сторінці в мережі Фейсбук розповів...

Хто організовує суспільно корисні роботи «Армії відновлення»?

Війна вплинула на зайнятість населення, зруйнувала багато робочих місць. Проект «Армія відновлення» запроваджено Урядом України восени 2022 року з...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x