За 10 днів порція борщу дещо подешевшала. Проте експерти кажуть, що до Великодня ціни суттєво не коливатимуться. Доступніші позиції залишаться на нинішньому рівні, а дорогий сегмент продуктів не знижуватиме цін очікуючи споживчого ажіотажу, пише Agravery.
За даними моніторингу споживчих цін на соціально значущі товари станом на 20 березня, вартість порції борщу без м’яса у середньому обійдеться у 2,3 грн, що на 1,7 % дешевше, ніж було десять днів тому. Борщ зварений зі свининою коштуватиме 8,65 грн і це на 2 копійки дешевше, ніж 10 березня. Вартість борщу із яловичиною знизилася на 3 копійки – до 9,97 грн за порцію.
Однак, згідно дослідження компанії "Дикун", якщо закупку продуктів на борщ зробити у мережевих супермаркетах, то порція овочевого борщу вартуватиме ті ж 2,3 грн. А якщо на ринках – то 2,94 грн.
Борщ зварений за рецептурою, у якій вказано свинину орієнтовно обійдеться 9,16 грн, а на базарі — 10,06 грн. Значно дорожчим буде борщ із яловичиною, закупивши її у мережі супермаркетів порція страви складе 11,87 грн, а з ринку 12,46 грн.
"Згідно даних офіційної статики, здешевшання порції борщу відбулося переважно за рахунок колишніх рекордсменок у зростанні його вартості: капусти та цибулі. Орієнтовно, у звітний період капуста втратила 3,6 % ціни і нині її середня вартість 7,51 проти 7,79 грн станом на 10 березня", — говорить керівник відділу аналітики компанії "Дикун" Руслана Бутило.
Цибуля у звітний період із цінового значення у 6,69 грн за кг подешевшала до 6,41 грн за кг. Буряк нині коштує 5,07 грн за кг проти 5,11 грн. Поряд із цим морква і картопля не піддалися загальній тенденції і трохи підвищили цінові значення. Кілограм картоплі станом на 20 березня коштував 4,47 проти 4,46 грн, а морква — 6,14 проти 6,10 грн за кг.
Як прокоментувала ситуацію на ринку овочів борщового набору Марія Колесник, зниження ціни відбулося у наслідок сезонного фактору. Проте до Великодня ціни перебуватимуть у певному очікуванні і особливо не коливатимуться:
"Ціна на капусту у нинішньому сезоні вийшла на свій ціновий максимум. Нині виробники переглянули залишок цієї культури та дозволили собі трохи знизити ціну. Щодо ринку цибулі, то тут зниження ціни відбулося через те, що невдовзі на ринок вийде продукція нового врожаю і виробники намагаються збути залишки минулорічного запасу. Крім того, на ціну тисне якість продукції, адже не всім виробникам вдалося не втратити її під час зберігання. Щодо ринку моркви, то вона подорожчала через певний недобір урожаю минулої осені. Скоріше за все, ціни на ринку овочів будуть стабільними аж до Великодня. Дешевші продукти вже не мають причин для подорожчання, а дорожчі, такі як молода капуста, не стануть дешевшати напередодні свят, адже виробники очікують пожвавлення споживчої активності".