Новини на ВІККАВіККА-новиниКазбетські історії

Казбетські історії

-

- Advertisment -

2013-го виповнюється сто років, відколи мікрорайон «Казбет» пережив масштабну реконструкцію. До 1913 року єдиними підприємствами тут були салотопний завод та оцтова фабрика. І ось у 1913-му район на новому піднесенні. Тут розбудовують велику пожежну частину з вежею. Будують майстерню з ремонту річкових суден. А також зводять парафіяльну школу. На тривалий час окраїна заживає в Черкасах слави розвиненого кварталу. Тут і ринок обласного значення, і ярмарки, і виставки. За радянських часів «Казбет» став також відомий завдяки своїй кримінальній славі. А нині він – осердя студентського життя. Чим нині живе один із найстаріших мікрорайонів Черкас – у сюжеті Олени Берестенко.

Валентина Сергіївна на Казбетському ринку торгує вже 30 років. Пам’ятає, каже жінка, ще кращі його часи. Коли торгувати сюди приїздили не лише з сусідніх міст, а й із віддалених областей України.

Валентина Сергіївна, продавець: «Із усіх сіл з’їжджалися. Весь Черкаський район. І навіть із інших областей. Із Полтавської приїздили люди торгувати».

Про те, що ринок на «Казбеті» був справжньою Меккою для покупців, жінці розповідала ще бабуся. 100 років тому тут стояли торговельні ряди.

Валентина Сергіївна, продавець: «Рибу, м’ясо продавали. І птиця жива була. Тут такий ринок був. Дуже великий. А зараз бізнесмени позабирали землю».

Зараз про колишню казбетську торгівлю нагадують хіба що ось ці поодинокі лави. Торгувати сюди виходить жменька людей. А от колись їх тут були сотні. Продавали все: від молока та сала до рибальського приладдя та ужиткового дріб’язку.

Торговельні часи змінилися бандитськими. За радянських часів район зажив кримінальної слави. А вже в часи незалежності України він став осердям студентського життя. Спудеї добре знають місцеві легенди й оповідки. А про версії походження назви розповіли і ВІККА-НОВИНАМ.

Версія перша: свою назву мікрорайон отримав у спадок від кавказців, які працювали на спорудженні залізниці в 19 столітті.

Андрій Касян, історик-аспірант: «Це кавказьке походження назви. Швидше за все, це були переселенці з Кавказу. Солдати, що воювали на Кавказі, заснували своє поселення на окраїні тодішніх Черкас».

Версія друга – черкаські квартали іменували на честь козаків.

Володимир Швець, магістрант-етнолог: «Казбет», імовірно, походить від скорочення «каз» і «бед». Так позначали місця на карті 19 століття. Тут мешкали збіднілі представники суспільства. Зокрема, це було українське козацтво».

Утім незалежно від того, хто саме дав назву мікрорайону, звідси походить чимало відомих діячів.

Лесь Данилевський, студент магістратури: «Брати Касяненки, які вважаються першими авіаторами. Вони розробляли літаки. До них приїздив Сікорський, і вони в Черкасах випробовували моделі літаків. Родом із «Казбету», незважаючи на таке досить люмпенізоване населення, був письменник Лесь Гомін».

Колись гомінкий і навіть буйний «Казбет» поступово перетворюється на спальний район. Він обріс кафе та висотками. Інавіть студенти, які колобродять тут тисячами, своє дозвілля проводять переважно в інших частинах Черкас.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Іноземця, який відбував покарання на Черкащині, примусово видворили з України

Працівники Уманського відділу Центрально-південного міжрегіонального управління ДМС ухвалили рішення про примусове видворення 35-річного громадянина Молдови, який понад 7 років...

В Умані відбудеться прощання із загиблим сержантом

Сьогодні, 28 жовтня, в Умані проведуть церемонію прощання із загиблим на фронті сержантом Володимиром Щербаком, який служив сапером у...

Цікаве:

Посудомийні машини: ваш надійний помічник на кухні

Сучасний ритм життя змушує нас шукати способи економії часу...

Надійні стелажі для складу – максимізуйте простір та безпеку зберігання продукції

В умовах сучасного бізнесу ефективне використання складських приміщень стає...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x