Новини на ВІККАВіККА-новиниНедобросовісні виробники меблів і будівельних сумішей отруюють оселі черкасців

Недобросовісні виробники меблів і будівельних сумішей отруюють оселі черкасців

-

- Advertisment -

Економія на здоров’ї споживачів. Близько 70% житла в Україні зводять із неякісних будматеріалів, стверджують фахівці. Від шкідливих речовин, що містять будівельні суміші та лако-барвисті матеріали, страждає шкіра людини, дихальні шляхи та слизові оболонки. Аби вберегтися від такого, черкасці несуть придбані будматеріали на перевірку. Де і за скільки вони це роблять – знає Олена Берестенко.

Будівельний ринок нарощує обсяги виробництва після кризи, кажуть фахівці. Та часом від цього страждає споживач.

Андрій Мирошниченко, директор ДП «Черкасистандартметрологія»: «

Будматеріали «з душком» заполонили і черкаські ринки. Неякісні лаки, фарби, ДСП- і ДВП-меблі провокують алергію. А другосортні цегла та бетон стають основою новобудов. Люди зазвичай не знають, що мають право вимагати у продавця сертифікат якості, кажуть спеціалісти. Щоправда, за останній рік десятеро черкасців таки перевірили куплене у спеціальній лабораторії.

Григорій Кардаш, начальник будівельної лабораторії ДП «Черкасистандартметрологія»: «Якось звернулася жінка. Запам’ятався цей випадок, бо зазвичай будівництво контролюють чоловіки. Вона сказала, що їй не подобається бетон, із якого зводять будинок».

При перевірці виявили: жіноча інтуїція не підвела, і матеріал таки не відповідає вимогам. У лабораторії передусім тестують зразки, надані підприємствами-виробниками. Та кількість свідомих громадян теж зростає, тішаться інспектори.

Щороку тут проводять близько 400 досліджень.

Будматеріали здавлюють на спеціальному пресі та заморожують у холодильних камерах.

Григорій Кардаш, начальник будівельної лабораторії ДП «Черкасистандартметрологія»: «Вносять дані цього зразка, потім зразок стискається. На екрані ми бачимо дані про міцність – при якому навантаженні він почне руйнуватись».

Найбільше погрішностей знаходять у цеглі. Аби її перевірити, доведеться заплатити близько 400 гривень. Ще дорожче обійдеться перевірка пластикових вікон. Тому фахівці радять придивлятися до будматеріалу під час купівлі, вимагати сертифікат якості та зважати на ціну. Скупий платить двічі, нагадують фахівці.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині починається новий робочий тиждень із похолоданням і хмарною погодою

Цього тижня на Черкащині прогнозується мінлива хмарність без опадів, однак північно-східні вітри принесуть холодне повітря, що знизить температурний фон...

Нічна атака на Черкащину: оборонці неба знищили 20 ворожих дронів

Минулої ночі на Черкащині майже шість годин тривала повітряна тривога через загрозу ворожих БпЛА. Про це повідомляє начальник Черкаської...

Цікаве:

Іграшки для дорослих: як вибрати ідеальний девайс для яскравих відчуттів

У сучасному світі іграшки для дорослих стають невід'ємною частиною...

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x