НовиниЧеркаська – одна з небагатьох областей, яка може сама...

Черкаська – одна з небагатьох областей, яка може сама себе прогодувати

-

- Advertisment -

Черкащина – серед шести областей, які можуть вижити на самозабезпеченні. Інші регіони отримують з держбюджету більше, ніж поповнюють його. Таке дослідження оприлюднило видання "Інвестгазета" через закиди деяких політиків щодо того, що східні регіони годують західні.

За підрахунками імпорту, Україну "годують" три області: Харківська, що видобуває нафту і газ, Дніпропетровська, де видобувається залізна руда, і Полтавська, в якій розвинена видобуток як нафти, так газу й руди. Саме вони забезпечують бюджет значними сумами рентних платежів та плати за користування надрами.

Що ж стосується Черкаської області, то її доходи практично рівні з Сумською, Львівською та Рівненською. Але тут, як свідчать розрахунки експертів, непогані результати пояснюються не стільки високим рівнем генерації доходів до держбюджету, скільки порівняно низьким обсягом допомоги в розрахунку на душу населення.

За даними "Інвестгазети", у Черкаській області сальдо попоповнень до держбюджету позитивне, до 1000 грн. на душу населення.

Дотування одних регіонів за рахунок інших – звичайна для світової практики ситуація. Однак практично в усьому світі бюджетні дотації спрямовані на те, щоб покращити економічні показники депресивних регіонів, і в майбутньому зменшити їхню потребу в дотаціях.

Як стверджує видання, в Україні все відбувається з точністю до навпаки. Обсяг дотацій визначається не структурними проектами, а політичною кон'юнктурою. Повністю позбавитися від дотаційності нереально. Зменшити дотації і дати стимул до розвитку економіки могла б децентралізація бюджету.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах відбувся благодійний концерт за участі KOZAK SYSTEM

На площі біля Черкаської міської ради відбувся благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України. Відомий український рок-гурт KOZAK SYSTEM...

На Черкащині оборонці неба знищили два ворожі БпЛА

Під час нічних тривог на Черкащині у небі були зафіксовані ворожі безпілотники. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА Ігор...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x