Черкаська волонтерська ініціатива "Наш батальйон" розпочала новий проект "Укропський сухпай". Це допоможе зробити харчування військових у зоні АТО більш різноманітним і корисним.
"За цією жартівливою назвою криється серйозна робота з виготовлення домашніх дегідрованих (сушених) страв для бійців у зоні АТО. Саме сушіння – один із найдавніших та ефективних способів консервації продуктів. Переваги цих страв неможливо переоцінити: насамперед безпека – у зневоднених продуктах харчування не розмножуються шкідливі бактерії, грибки чи пліснява. Такі сухі пайки можуть зберігатись до 1 року без втрати якості та поживності! По-друге, при сушінні їжа втрачає 70-90% ваги та об’єму, що значно полегшує її транспортування і зберігання. І по-третє, сушені продукти дуже легко і швидко готувати, більшість з них можна вживати без додаткової обробки, а корисні речовини зберігаються в них повністю", – зазначають волонтери на своїй сторінці у Facebook.
На сьогодні "Наш батальйон" уже розробив невеличке меню. Туди, зокрема, увійшли борщ український, борщ болгарський, суп грибний, другі страви і додатки до них: картопля, в’ялене м'ясо, рис з овочами, гарбузова каша з рисом, гарбузова каша з кукурудзяною крупою, цибуля (до каш і макаронів), морква (до каш і макаронів), гриби, сухарики солоні, сухарики звичайні.
Волонтери потребують допомоги черкасців.
"Насамперед – руками: мити, чистити, різати, терти, шаткувати продукти. Також потрібні продукти та кухонне начиння (ножі, дощечки, шатківниці тощо). Гостро необхідний якісний вакууматор та пакети до нього. Усе, крім продуктів, ми беремо у тимчасове користування і повернемо власнику на перше прохання", – запевняють волонтери.
Для охочих допомогти всі запитання та уточнення за телефонами:
(063)964-83-08 Ірина, (063)227-96-14 Катерина.