Черкаський підприємець Андрій Бортник, директор ЧСУ-525, яке займається очисткою і прибиранням вулиць міста, запустив лінію з виробництва сухих борщів для бійців АТО. На день така лінія може виготовляти 10 тис. порцій.
Він розповів, що під час останньої поїздки в АТО поспілкувався з військовими і добровольцями, яким припали до душі сухі борщі, супи і набори сухофруктів. Такі набори швидко готуються у польових умовах.
– Але побутові сушарки та ручна нарізка не дозволяють вийти на масовий випуск, – зазначає Бортник. – Тому два тижні тому поставив собі амбітну мету: до Різдва запустити лінію з випуску сухих борщів та іншої сушеної продукції, що здатна щоденно годувати свіжим борщем велику кількість бійців, скажімо 10 тисяч порцій щоденно. При розмірі порції в 400 грам та вмісті овочів в 40 % щоденно повинно перероблятись 1600 кг свіжих овочів. На реалізацію проекту вирішили витратити річний прибуток ЧСУ-525, – розповів директор ЧСУ-525 Андрій Бортник.
Для реалізації проекту вирішили перепланувати приміщення підприємства. Замовили промислову сушарку, що здатна висушувати 2 тонни продукції на добу та обладнання для автоматизації інших операцій. Отримали професійну овочерізку фірми Robot Couper (Франція), яка здатна натерти, нарізати чи пошаткувати 700 кілограм овочів на годину.
Він запросив до співпраці волонтерів, фахівців-технологів харчового виробництва. Робота "за бесплатно", але підприємець пообіцяв комфортні умови, чай, каву і веселу компанію. Орієнтовний старт проекту – січень 2015 року.