У Черкасах зафіксоване групове отруєння. П’ятеро осіб госпіталізовані до медзакладів із симптомами гастроентериту після вживання страв із закладу громадського харчування. Повідомляє Черкаський ОКЦПХ.
1-2 вересня 5 осіб госпіталізовано з ознаками гострої кишкової інфекції. Серед симптомів: лихоманка, блювота, біль у животі, пронос. Більшість хворих було доставлено до Черкаської міської інфекційної лікарні та 1 особу до районної лікарні Червонослобідської сільської ради. Серед потерпілих – двоє дітей.
Хворі пов’язують своє отруєння із вживанням страв, виготовлених в одному із закладів громадського харчування Черкаського району.
Загальний стан пацієнтів – середньої важкості. Попередній діагноз – гастроентерит здогадно інфекційного походження. Для з’ясування причин та обставин виникнення спалаху фахівці проводять епідеміологічне розслідування випадку з комплексом відповідних лабораторно-інструментальних досліджень
Довідково: гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Профілактика ГКІ:
дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
не нехтувати часом термічної обробки продуктів із м’яса та риби тощо.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.