У Черкаському районі зафіксований випадок ботулізму. Це вже сьомий випадок в області із початку року. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.
Захворів 29-річний житель села Мліїв Черкаського району.
Чоловік вживав консервований м’ясний паштет зі свинини та субпродуктів, який, вочевидь, був виготовлений у домашніх умовах з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів. Це й послужило причиною захворювання.
Симптоми отруєння у хворого виникли за три дні потому: загальна слабкість, сухість у роті, розлади зору, диспепсичні явища, утруднене ковтання, порушення мовлення.
Хворий звернувся до сімейного лікаря у селі, а потім до лікаря-інфекціоніста Городищенської багатопрофільної лікарні, де й було встановлено попередній діагноз – ботулізм. Пацієнта госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні, де він наразі перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії у стані середньої важкості.
У день госпіталізації чоловіку введено протиботулінічний антитоксин.
Діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові виявлено ботулотоксин типу В.
Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують:
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м’ясо, риба, рідше – овочі.
Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.