Щотретій черкасець нині відчуває слабкість, сонливість і дратівливість. Це за підрахунками медиків. Вони кажуть: усе через брак в організмі вітамінів D і C. Що слід їсти, аби не опинитися в лікаря, – розкаже наша Юлія Доброскок.
Поганий настрій і небажання навіть вставати з ліжка. Катя вже тиждень відчуває слабкість.
Катерина, жителька м. Черкаси: «Трималась до останнього всю зиму, не хворіла. Тут, мабуть, почався авітаміноз…».
Продавчиня Ольга добре знає, як наситити свій організм вітамінами. «Налягати», каже,треба на овочі й зелень.
Ольга, продавчиня: «Найбільш ходовий товар – зелень, редиска, огірок, помідор. У зелені найбільше вітамінів. Буде гарне волосся та нігті».
Із продавчинею Ольгою не зовсім згодні дієтологи. Найбільше вітамінів, говорять, у білках і злаках. Та й весняний авітаміноз – це міф, кажуть медики. Бо такий діагноз нині рідкість. Авітаміноз зазвичай буває в тих, хто голодує або страждає на анорексію. Весняну слабкість лікарі пояснюють вітамінною недостатністю.
Олеся Копильчук, дієтолог: «Це хибна думка, що найбільше вітамінів у петрушці чи капусті. Треба насамперед вживати пророслу пшеницю, м’ясо та рибу. А вже потім овочі та фрукти».
Щоби не хапатися за голову навесні, лікарі радять повноцінно харчуватися впродовж усього року. Дотримуватись слід правила так званої харчової тарілки.
Олеся Копильчук, дієтолог: «¼ нашої тарілки мають складати овочі та фрукти, ¼ мають складати білки, ¼ – злаки».
Катя боротиметься зі своєю весняною слабкістю ударною дозою вітамінів.
Катерина, жителька м. Черкаси: «До аптек не піду. Піду краще на базар. Куплю зелені, фруктів. Думаю, вилікуюсь…».
А ще – більше гулятиме на свіжому повітрі. Це теж радять лікарі.