Битва за голоси

-

- Advertisment -

Битва за голоси. Що ближче до виборів, то запеклішою стає боротьба за прихильність електорату. Аби здобути перемогу, деякі учасники парламентських перегонів не гребують найбруднішими технологіями. Підкуп виборців, застосування адмінресурсу, маніпуляції зі списками членів дільничних виборчих комісій, фізична розправа над членами команди-опонентів. Це далеко не весь перелік усього бруду та зухвалості на нинішніх виборах. Про нечесні перегони на Черкащині наш спеціальний репортаж. Розповідає Юлія Доброскок.

Вибори на Черкащині перетворюються на бої без правил. Щоб отримати депутатський мандат та потрапити до Верховної Ради, політики ладні на все. Активісти Комітету виборців України фіксують усе більше порушень виборчого законодавства. Їх навіть наносять на спеціальну регіональну карту. Лише в Черкасах, кажуть, зареєстрували вже понад 200 порушень. Найбільше безчинство – на мажоритарних округах. У лідерах – 195, 198 і 200 виборчий округ.

Сергій Пасічник, заступник голови КВУ в Черкаській області: «Тут кандидати розгулялися «во всю».

Спостерігатимуть за парламентськими виборами в Україні майже 3 тисячі іноземців. Світлана Новак-Гірник – одна з міжнародних спостерігачів. Каже: проміжні висновки місії Канади такі: підготовка до виборів відбувається на тлі процедурних порушень, широкомасштабного підкупу голосів та обмеження свободи слова.

Світлана Новак-Гірник, міжнародний спостерігач (місія Канади «Canadem»): «Одна з причин, чому стаються такі порушення, – законодавство недостатньо прозоре та чітке. Так говориться в наших документах. Надзвичайно складний і формальний процес за винесенням судових рішень за виборчими скаргами. Так говориться у наших документах».

Виборчі округи на Черкащині все більше нагадують військові фронти. Кандидати за допомогою найганебніших методів воюють за голоси електорату. Серед найбільш поширених – підкуп виборців.

Наталія Старикова, представник Об’єднаної опозиції Черкащини: «Вони зафіксовані на всіх виборчих округах. Немає на сьогодні жодного виборчого округу, де б не підкуповували виборців».

Виборців то загодовують продуктовими наборами, то заманюють грошовою допомогою.

Олександр Радуцький, кандидат у народні депутати України: «По виборчому округу 195 у людей купують голоси, надають так звану матеріальну допомогу».

Наталія Старикова, представник Об’єднаної опозиції Черкащини: «Ще такий засіб є – це оплата проїзду у транспорті. Це зафіксовано і в уманському окрузі, і в 195-му».

Також виборців заманюють безкоштовними концертами. Та «піпл хаває» не завжди.

Пряма та непряма купівля голосів виборців – це ще не межа. Деякі кандидати в нардепи дискредитують своїх політичних опонентів. Тим самим унеможливлюють існування чесної конкурентної боротьби. Як приклад – понівечення біл-бордів із рекламою політсили. Такий брудний метод застосовували до бордів Об’єднаної опозиції та Віталія Кличка.

Андрій Кондратенко, член ПП «УДАР»: «Черкаси – перше місто в Україні, де це відбулося. Це показує, що партія влади боїться нової сили, якою є партія «УДАР».

Нерідко бува й таке: на борді рекламу одного кандидата замінюють на рекламу іншого.

Світлана Трофімова, кандидат у народні депутати України: «Я еду, а мне муж говорит: смотри, там наклеена другая партия. Хотя я заплатила на весь сезон».

Ще один із методів спотворити результати волевиявлення на Черкащині – маніпуляції зі списками членів дільничних виборчих комісій. Не вщухають пристрасті на 200-му виборчому окрузі в Умані. 9 кандидатів у депутати, 5 партій і 3 громадські організації взялись мітингувати проти можливої фальсифікації виборів.

Ольга Усатюк, юрист: «Системний адміністратор і оператором ПК вносили дані за вказівкою секретаря, дані без підпису та печатки, з невідомих джерел, у систему «Вибори». Фактично вже на сьогодні можемо вважати, що здійснюється фальсифікація».

Та найгірше, до чого вдаються безпринципні учасники виборчих перегонів, так це до залякування опонентів і фізичної розправи над членами команди. Неприємна ситуація трапилася нещодавно з опозиціонером Леонідом Даценком. За його словами, до нього звернувся невідомий із погрозами фізичної розправи над його близькими і пропозицією зняти свою кандидатуру з перегонів.

Леонід Даценко, кандидат у народні депутати України: «Останнє, що було: ми знаємо, де живуть твої діти. Там наша команда. Тільки чекають мого дзвінка».

Не погрожували, а відразу діяли. Тиждень тому деструктивні технології застосували проти кандидатки в нардепи Валентини Жуковської. Під приціл потрапили члени її команди. Невідомі побили двох добровільних помічників, які працювали в агітаційних наметах. В обох тяжкі травми.

Валентина Жуковська, кандидат у народні депутати України: «На жаль, боротьба стає брутальною та жорстокою».

Юрій Сас, керівник програми довготермінового спостереження КВУ в Черкаській області: «Ми засуджуємо насилля в будь-якому прояві та застерігаємо: цю вакханалію слід припиняти зараз, аби це не набуло масового характеру».

Найбільше нарікань на нечесну боротьбу висловлюють опозиційні сили. Натомість голова Черкаської обласної державної адміністрації та одночасно голова обласного партійного осередку «Партії Регіонів» каже про перебіг виборчої кампанії так:

Сергій Тулуб, голова Черкаської ОДА: «Ну, я хочу сказати, що на сьогоднішні кампанія проходить дуже активно. Ми намагаємось створювати умови для всіх політичних сил і кандидатів, аби вони змогли донести свою думку, свою програму».

Утім не заперечує Сергій Тулуб і наявність порушень. До прокуратури й інших правоохоронних органів, каже, надійшло вже 22 офіційні звернення. За ними вже порушили 2 кримінальні справи. Саме через велику кількість порушень виборчого законодавства, які вже зафіксовані на Черкащині, обласні владці запропонували політичним силам Черкащини підписати Меморандум про демократичні вибори-2012. Однак представники опозиційних партій відмовилися ставити підпис під документом. Мовляв, у проведення чесних виборів на Черкащині просто не вірять. Залишається сподіватися, що ці судження виявляться помилковими.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Сумщині загинув розвідник із Черкащини

18 жовтня під час виконання бойового завдання на Сумському напрямку загинув уродженець села Іскрене Андрій Бевз. Про це повідомляє...

Черкащину атакували ворожі дрони: є пошкодження інфраструктури

Минулої ночі Черкащина опинилася під ударами ворожих дронів. Силами ППО, мобільних вогневих груп і засобів радіоелектронної боротьби вдалося знищити...

Цікаве:

Надійні стелажі для складу – максимізуйте простір та безпеку зберігання продукції

В умовах сучасного бізнесу ефективне використання складських приміщень стає...

Чому вигідно замовляти речі в американських магазинах?

Ціна часто є вирішальним фактором при виборі товарів, оскільки...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x