Новини на ВІККАВіККА-новиниНовий скандал назріває між владою та пацієнтами центру «Фрезеніус»

Новий скандал назріває між владою та пацієнтами центру «Фрезеніус»

-

- Advertisment -

Хронічне непорозуміння. Новий скандал назріває між владою та пацієнтами центру «Фрезеніус». Їх укотре запросили на лікування в обласну лікарню. Та запросили не в добровільному порядку, а в примусовому. Оскільки, стверджують у департаменті охорони здоров’я, в бюджеті дірка. А це значить, що отримувати діаліз в приватній клініці – то занадто дороге задоволення для черкасців. Пацієнти ситуацією обурені. І вже заявили, що за потреби готові вийти на вулиці міста, аби відстояти свої права. Деталі у спеціальному репортажі.

 

Не минуло й року відтоді, як хворі на ниркову недостатність черкасці брали в полон міські автошляхи. Тоді аргументом для влади стали ось такі акції відчаю. Та майже за рік ситуація не змінилася. Спершу про проблему мовчали. Тиждень тому хворих шокували: субвенції з міського бюджету до обласного на потреби діалізників не буде. А впродовж року всі пацієнти повинні перейти в державний заклад.

Олег Стадник, директор департаменту охорони здоров’я Черкаського міськвиконкому: «Ця субвенція не передбачена у зв’язку з тим, що в галузі охорони здоров’я зараз бракує коштів на фонд оплати праці. 38 мільйонів гривень».

Якщо немає на зарплату медикам, веде далі директор профільного департаменту, то ніде взяти і три з половиною мільйони на «Фрезеніус». В обласній лікарні, мовляв, послуга буде безкоштовною. І за неї заплатять із державного бюджету. А от міський голова Черкас вважає: пацієнт сам повинен обирати, де лікуватися. Головне – створити на ринку медпослуг здорову конкуренцію.

Сергій Одарич, міський голова м. Черкаси: «У мене є організація, яка просить кілька приміщень на базі 3-ої міської лікарні. Хочуть обладнати там діалізний центр».

А далі, говорить мер, слово за державою. Провести тендер. Вирахувати найнижчі ціни на гемодіаліз і дати можливість хворим самим обирати, де лікуватися.

Оптимізму мера дивується головний лікар «Фрезеніусу» Володимир Новаківський. Медик каже: з центром досі не розрахувалися за 2011 рік.

Володимир Новаківський, головний лікар гемодіалізного центру «Фрезеніус»: «Близько трьох мільйонів заборгували за минулий рік. Ні копійки не заплачено за 2011-ий».

Навіщо заганяти хворих у заклад, якому вони не довіряють, чи створювати нові приватні центри гемодіалізу в Черкасах, директор «Фрезеніусу» не розуміє.

Володимир Новаківський, головний лікар гемодіалізного центру «Фрезеніус»: «Є клініка, де мають змогу лікуватися 250 людей. Це забезпечить потреби міста на 10 років уперед».

Лікар також не розуміє, чому хворі мають переходити в державний заклад, коли вартість процедури і в обласній лікарні, і у приватній клініці майже однакова – вісімсот із лишком гривень. Тоді питання лише в тому, каже Новаківський, кому їх платити?

Володимир Новаківський, головний лікар гемодіалізного центру «Фрезеніус»: «Лікування в середньому по містах України якісніше, ніж у нашій обласній лікарні. Це офіційні дані нефрологічного реєстру. Я можу показати дані нашої клініки. Вони в рази кращі, аніж по Україні».

Статистика свідчить, додає Володимир Новаківський, що смертність у «Фрезеніусі» – одна з найнижчих в Україні – від 2 до 4 %. І такими даними не можуть похвалитися державні установи. Своя статистика в пенсіонерки Любові Гайдай. Рівень надання послуги вона вираховує по кількості дощечок на паркані. З ним вона обіймалася щоразу, як виходила з процедури в обласній лікарні.

Любов Гайдай, пацієнтка гемодіалізного центру «Фрезеніус»: «Я помітила, що зараз, йдучи з процедур, мугикаю пісню під носа. Але я пам’ятаю паркан біля обласної лікарні, я там кожну дощечку обіймала. Висіла на паркані, поки доходила до зупинки».

Чотири роки жінка отримувала послуги в обласній лікарні. І повертатися, каже, туди не хоче. Так само рішуче налаштований і 60-річний житель Городища Микола. Чоловік боїться не лише неякісного діалізу, а й підчепити якусь хворобу.

Микола Набок, пацієнтка гемодіалізного центру «Фрезеніус»: «Там апарати не чистять після хворих. Там встав один хворий – наступний відразу лягає. А тут після хворого апарат чистять годину».

На потреби шести десятків черкащан-нирників у бюджеті міста, як не крути, грошей немає, говорить головний медик Черкас Олег Стадник. Чиновник запевняє: процедури в обласній лікарні будуть максимально якісними. І в ситуації, що склалася, перевести хворих у державний заклад – то єдиний вихід. Бо з фінансуванням медицини цього року суцільна катастрофа. При Кабміні вже створюють спеціальну робочу групу, яка розгляне питання оптимізації галузі охорони здоров’я Черкас.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині збито 9 ворожих БпЛА під час останніх тривог

За попередніми даними, під час останніх повітряних тривог захисники неба знищили 9 ворожих безпілотників. Про це повідомляє начальник Черкаської...

40% готовності: на Уманщині відбудовують ліцей

Ліцей у Паланській громаді послідовно відбудовують. Наразі тут виконано понад 40% від необхідного. Вже зроблене оглянув очільник області Ігор...

Цікаве:

Іграшки для дорослих: як вибрати ідеальний девайс для яскравих відчуттів

У сучасному світі іграшки для дорослих стають невід'ємною частиною...

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x