Глінтвейн – це той напій, який завжди зігріє і підніме настрій у холодну пору. Його особливість у доступності інгредієнтів і швидкому приготуванні.
Аби досягти солодкого терпкого аромату, у гаряче сухе або напівсухе вино зазвичай додають пряні спеції, цитрусові та мед.
Звідки з’явилось таке поєднання продуктів? Першими, хто додав спеції у вино, були римляни. Підігріти цей напій спало на думку жителям Північних країн.
З того часу зимова популярність глінтвейну ніколи не зникала у країнах Північної Європи, а найпоширенішою назвою виявився німецький варіант – «gluhende wein», що означає «палаюче вино».
Редакція vikka.ua підготувала для читачів підбірку оригінальних рецептів глінтвейну від видатних кухарів країни та світу
Важливо: глінтвейн у жодному випадку не повинен кипіти. Напівсолодкі й кріплені сорти вина бажано не використовувати, бо в них присутній цукор. Але якщо у вас алергія на мед, краще зробити виняток.
Глінтвейн від Ектора Хіменес-Браво
Гаряче вино зі спеціями, сидром і фруктами.
Інгредієнти:
- Яблучний сидр – 500 мл (можна замінити яблучним соком);
- Червоне вино – 750 мл;
- Кориця – 2 палички;
- Апельсиновий сік – 125 мл;
- Мед – 0,5 склянки;
- Аніс – за смаком.
Приготування:
- Змішуємо сидр і вино.
- Додаємо мед, корицю і дрібку анісу.
- Нагріваємо напій близько 3-4 хвилин, але не даємо йому закипіти.
- У кінці наливаємо апельсиновий сік.
Рецепт судді кулінарного шоу «МастерШеф» Тетяни Литвинової
Інгредієнти:
- Червоне сухе вино – 500 мл;
- Сік з вишні/винограду/смородини/чорниці – 500 мл, розбавити такою ж кількістю води. На 1 л рідини додати:
- Чорнослив – 3-4 шт (порізати);
- Курага – 4-5 шт (порізати);
- Імбир – 4 см;
- Інжир – 3 шт;
- Апельсин із шкіркою – 1/2 частини;
- Лимон із шкіркою – 1/2 частини;
- Спеції (бадьян, кориця, гвоздика, чорний і запашний перець по 2-3 горошини, кардамон 2-4 коробочки).
Приготування:
Сік закип’ятити і кинути всі інгредієнти. Коли все закипить, налити вино, довести до кипіння, зняти з вогню, укутати і дати настоятися. Мед додати перед вживанням, якщо знадобиться. Перед вживанням розігрівати природно.
Глінтвейн з ягодами і грушами. Рецепт Євгена Клопотенка
Груша віддасть глінтвейну смак і аромат, а вино збагатить грушу насиченим виноградним смаком. Додатковим акцентами тут стануть апельсин і ожина.
Інгредієнти:
- Груша (тверді сорти) – 3 шт;
- Сухе червоне вино – 1-2 пляшки;
- Ожина (заморожена) – 200 г;
- Цедра з чверті апельсину;
- Бадьян – 4 шт;
- Кардамон – 4 шт;
- Гвоздика – 2-3 шт;
- Кориця – 1 паличка;
- Цукор – 90-100г.
Приготування:
- У велику каструлю виливаємо вино. Якщо одна пляшка – в процесі приготування глінтвейну і груш доведеться їх постійно перевертати. Якщо взяти кілька пляшок вина, то груші будуть повністю покриті вином, при цьому кількість цукру можна збільшити. А от кількість спецій залиште однаковою.
- У груш зрізаємо дно і чистимо від шкірки за допомогою ножа для чищення овочів. Обов’язково обирайте тверді сорти груш.
- Викладаємо груші у вино, додаємо цукор і спеції, цедру апельсина, доводимо до кипіння на середньому вогні, а потім зменшуємо вогонь і варимо протягом 15-20 хвилин.
- За кілька хвилин до готовності додаємо ягоди ожини, після чого дістаємо груші і подаємо окремо, а глінтвейн розливаємо по чашках, додавши в кожну по шматочку апельсина.
Глінтвейн по-англійськи. Рецепт видатного Джеймса Олівера
Відомий шеф-кухар з Великої Британії, ресторатор, автор популярних у світі книг і телепрограм на теми кулінарії, підприємець та громадський діяч, популяризатор здорового харчування і активний борець за харчову освіту.
Інгредієнти:
- Клементин (сорт мандарин) – 2 шт;
- Лимон – 1 шт;
- Лайм – 1 шт;
- Цукрова пудра – 200 г;
- Гвоздика – 6 шт;
- Кориця – 1 паличка;
- Лавровий лист – 3 шт;
- Мускатний горіх – 1 цілий, для терки;
- Ваніль – 1 шт;
- Бадьян – 2 шт;
- Ваніль – 1 шт;
- Червоне вино – 2 пляшки.
Приготування:
- Використовуючи ніж для чищення овочів, зрізати великі шматочки шкірки з клементинів, лимону і лайму.
- Покласти цукор у велику каструлю, додати шматочки шкірки і вичавити сік клементина. Додати гвоздику, паличку кориці, лавровий лист і 10-12 разів потерти мускатний горіх.
- Розрізати ванільні стручки навпіл і додати, потім влити достатньо червоного вина, щоб покрити цукор.
- Нагрівати, поки цукор повністю не розчиниться у червоному вині, потім довести до кипіння. Тримати суміш на вогні близько 4-5 хвилин, або поки не отримаєте гарний густий сироп.
- Коли сироп буде готовий, зменшити вогонь до мінімуму і додати бадьян і інше вино.
- Обережно нагріти напій і приблизно через 5 хвилин, коли він стане теплим і смачним, розлити його в термостійкі чашки/бокали і подати.
Раніше сайт vikka.ua писав про топ-8 подарунків, які варто вручити коханій на 8 березня.