Картини з дерева

-

- Advertisment -

Півтораметрова козацька ложка, портрети українських класиків і сюжети народних пісень. Знаний в Україні та за кордоном різьбяр Антон Шевченко привіз до Черкас свої шедеври. У його руках оживає вільха, липа та горіх. Дерев’яні картини майстра нічим не поступаються мальованим. Коштують теж чимало. Чому – точно знає Ольга Скорик.

У виставковому залі Черкаського художнього музею пахне не фарбами, а деревом. Корсунчанин Антон Шевченко привіз до Черкас свої роботи. Художник-графік за освітою, нині пенсіонер, різцем вправляється не гірше, ніж пензлями та олівцями. Проте робота з деревом йому до душі. Каже, мабуть, передалося від діда. Той оздоблював церкви. Різьбленням пан Антон захопився 16 років тому, до цього працював в газеті графіком. Нині в його доробку понад сотня дерев’яних шедеврів і десятки виставок в Україні та за кордоном. Його картини прикрашають і приватні колекції. Впізнати руку майстра легко – все продумано та відточено до найменших деталей.
Антон Шевченко, художник-різьбяр: «Часу чимало. Спершу підготовка теми, а потім – сама робота. Добре йде, як з’являється апетит до роботи. Коли тема народжується на папері, а тоді в дереві – теж».
У майстерні різьбяр пропадає годинами. Над виготовлення ось такого портрету Шевченка із біографічною рамою митець трудився впродовж двох місяців. Ні часу, ані сил йому не шкода, адже класики літератури та ще й земляки – одна з улюблених тем його дерев’яної портретистки. Тут і Василь Симоненко, і Нечуй-Левицький зі своїми героями.

Антон Шевченко, художник-різьбяр: «Це мої улюблені письменники, мої земляки. То я їх перечитую, а потім ілюструю. То ілюстрація до їхніх творів. Про Нечуя-Левицького декілька робіт. Я його дуже люблю за його колоритну мову».
Великому Кобзареві Антон Шевченко присвятив до двох десятків робіт. Активно трудиться майстер і над козацькою темою. На виставці представлені картини-замальовки. Та найбільше привертає увагу півтораметрова козацька ложка з дерева. Над її вирізбленням та оздобленням автор працював два тижні.
Антон Шевченко, художник-різьбяр: «Це для гумору. Коли виставка, то, як говорити сучасною мовою, фішка така. Вона зі мною їздить по виставках і доволі цікаво її сприймає глядач».
Анатолій Олексіїв, різьбяр: «Перше враження, а я побачив ваші роботи вперше, – це здорово. Я просто вражений, як ви органічно роботу пов’язуєте із завершенням, із самою рамкою. І вона є складовою частиною всього твору».
Коштують дерев’яні шедеври різьбяра недешево – від трьох тисяч гривень. Подивитися на них можна в Художньому музеї.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Антициклон «SERKAN» приносить теплу та сонячну погоду на Черкащину

Завдяки антициклону «SERKAN» у регіоні збережеться сонячна і малохмарна погода з комфортними літніми температурами. Про це повідомляє Черкаський обласний...

На Черкащині ліквідували ще одне несанкціоноване сміттєзвалище

У відповідь на звернення громадян Екологічна інспекція зобов’язала Городищенську міську раду ліквідувати стихійне сміттєзвалище. Про це повідомляє Державна екологічна...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x