Новини на ВІККАВіККА-новиниФахівці прогнозують здорожчання картоплі

Фахівці прогнозують здорожчання картоплі

-

- Advertisment -

Картопля на вагу золота. Урожай другого хліба не порадував черкащан. Селяни вже зібрали коренеплід. Урожай в рази менший, аніж торік. Фермери ще у процесі збирання. Але вже прогнозують дефіцит і здорожчання цього овочу. А також нарікають на відсутність державної допомоги. Кілограм картоплі на ринку вже коштує 3 гривні. Продавці кажуть: ціна на стратегічний овоч зросте ще. По чім картопля буде для народу – дізнавалася Олена Берестенко. Далі – спеціальний репортаж.

Надія Васильєва з Дубіївки з року в рік садить тридцять соток картоплі. Такого поганого урожаю, як цьогоріч, каже пенсіонерка, давно не пам’ятає.

Надія Васильєва, жителька с. Дубіївка: «Старалися, працювали, копали, кропили. А нічого немає. Не тільки людям, а й собі. Город посадили. 30 соток. А нема і третьої частини, якщо порівняти з минулим роком».

Цьогоріч овочевий неврожай по всій Черкащині. Погано вродила картопля та погоріла морква.

Олена Берестенко, кореспондент: «За кіло картоплі на черкаському ринку поки що просять 3 гривні. Але через неврожай ціна на овоч може зрости».

Три гривні за кілограм бульби – то лише стартова ціна, кажуть продавці

Юлія Іванівна, продавець: «Погано вродила картопля. А ціна – слаба. Будемо підвищувати ціну, якщо вийде».

На поганий врожай скаржиться і черкащанка Катерина. Вона торгує бульбою вже не перший рік. Вгадати з ціною на другий хліб украй важко. Рік на рік не випадає.

Катерина, продавець: «Минулого року була дешевша – по 2 і по 2,5. Позаминулого – і по 8. Усе залежить від урожаю».

А яким буде урожай – фермери поки що не беруться говорити. Картопля ще на полях. Але те, що її цього року буде менше, – без сумнівів.

Петро Душейко, голова асоціації «Незалежне об’єднання сільгосппідприємств» Чорнобаївського району: «Урожайність цього року буде дещо гіршою. Якщо Бог не дав природних факторів таких, як слід, то як не поливай, а отримаєш гірший урожай. Бо природній фон був несприятливим».

Та не тільки природа не сприяє гарному урожаю. Держава не допомагає, скаржиться Петро Душейко. І додає: фермери в Росії та Білорусі працюють на пільгових умовах.

Петро Душейко, голова асоціації «Незалежне об’єднання сільгосппідприємств» Чорнобаївського району: «Програма картоплі в Росії передбачає безкоштовне надання мінеральних добрив і посадкового матеріалу, а ще – пального на вирощування. А Росія вже теж вступила в СОТ. І ось уже почнеться конкуренція».

У цій конкурентній боротьбі програє український виробник, каже Петро Душейко. Адже, якщо підрахувати всі витрати на виробництво, то про нормальний прибуток говорити не доводиться.

Петро Душейко, голова асоціації «Незалежне об’єднання сільгосппідприємств» Чорнобаївського району: «Ми витратили на кожен гектар поливних площ (це плата за воду, електроенергію) по 5 тисяч гривень. Оце й порахуйте».

Та незважаючи на прогнози урожайності, селяни та фермери саджали та саджатимуть картоплю. Оскільки без страв із цього овочу неможливо уявити українське застілля.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські затримали чоловіка, який приставав до неповнолітніх дівчат

Поліцейські Черкас встановили особу чоловіка, який чіплявся до неповнолітніх. Зараз тривають слідчі дії, чоловіка допитують слідчі Черкаського райуправління поліції...

42-річна керівниця Черкаської обласної прокуратури написала заяву про звільнення

42-річна керівниця прокуратури Черкаської області Катерина Шевцова написала заяву про звільнення. Про це повідомив Офіс Генерального прокурора України на...

Цікаве:

Посудомийні машини: ваш надійний помічник на кухні

Сучасний ритм життя змушує нас шукати способи економії часу...

Надійні стелажі для складу – максимізуйте простір та безпеку зберігання продукції

В умовах сучасного бізнесу ефективне використання складських приміщень стає...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x