Новини на ВІККАВіККА-новиниТарифи на утримання будинків: за що платимо

Тарифи на утримання будинків: за що платимо

-

- Advertisment -

Черкаські комунальники готові відповісти за кожну копійку. Кажуть, можуть легко обґрунтувати, чому тарифи на утримання будинків мають зрости. Нагадаю, місяць у черкаських дворах обговорювали розмір квартплати. Служби утримання будинків стверджували: треба нинішній збільшити в понад два рази, аби вони не збиткували. Містяни такі «апетити» СУБівців не оцінили. Численні заяви до утримувачів будинків та мерії від черкасців зробили свою справу. Зараз у владних кабінетах уже говорять про підвищення тарифів у півтора разу. За що ж платимо – лікнеп від комунальників у сюжеті Вікторії Курченко.

Валентина Олександрівна – двірник. Щодня вона на варті чистоти цього двору. Прибирання довколишньої території з’їдає 15% квартплати мешканців будинку. Приміром, ця сума – півтори тисячі гривень. Із них третина – заробітна плата Валентини Олександрівни. Щоб їй було чим мести-загрібати та в чому – з цієї суми ще відраховують трохи більше відсотка. Це так звані матеріальні витрати, закладені в тариф. Накладні витрати – це ще тридцять п’ять відсотків від тієї півтори тисячі гривень. Майже стільки з цієї суми заберуть на соцстрах, пенсійний фонд і ПДВ.
Черкаські комунальники кажуть: так само детально вони можуть обґрунтувати всі складові тарифу, а не лише за прибирання біля будинку.

Олександр Риджаніч, директор КП «СУБ «Соснівська»: «Коли мешканець заплатив квартплату 100 грн, з самого початку – це ПДВ йде 20 % – віднімається, далі ПФ – 11%, нарахування на зарплату – 3,47%, заробітна плата – 26%».
Ще шість відсотків із тих ста гривень заплатять за вивезення сміття, вдвоє більше – за обслуговування ліфтів. У результаті – на ремонт будинку лишиться усього двадцять гривень. Це з коштів, які сплатили мешканці однієї квартири. Та й цю суму, розповідають директори СУБів, подекуди вони не бачать. Субсидії держава відшкодовує із запізненням. Та ще й містяни боргують.
Олександр Риджаніч, директор КП «СУБ «Соснівська»: «По Соснівській СУБ – 7 млн. Ми проводимо з ними різні зустрічі. Ми звертаємося в суди. Але люди не платять. А вони живуть в колективних будинках».
Придніпровській СУБ населення винне майже шість мільйонів. Найсправніше платять жителі Митниці, хвалиться Юрій Гончаров. Зараз у комунальників на часі – підвищення тарифів. Воно, говорять, неминуче. Зросли як мінімальна заробітна плата, так і вартість складових тарифу. Так само і кількість послуг, закладених у ньому.
Юрій Гончаров, директор КП «СУБ «Митниця»: «Недавно читаю в прессе – 3,97 будет тариф. Такого тарифа не будет. Тариф, если увеличится, то где-то в 1,5 раза. То есть где-то порядком 40-50 грн. На трехкомнатную квартиру».
Поки що комунальники разом із чиновниками все ретельно обраховують. Кажуть, важелів зменшити розмір квартплати в мешканців небагато. Можна відмовитися лише від однієї послуги – прибирання в під’їздах.
Юрій Гончаров, директор КП «СУБ «Митниця»: «Она занимает в тарифе около 9%. За счет очень больших площадей в некоторых домах сходовых клетинок – она получается очень дорогая. В основном сейчас где-то 90% уже тех людей, которых мы обслуживали раньше, они от этой послуги отказываются».
А мешканці деяких багатоповерхівок звернулися до комунальників, аби ті переміряли прибудинкову територію. Подекуди, визнають директори СУБів, порахували зайве. Відтак і розмір квартплати в таких випадках поповзе вниз. За попередньою інформацією, нові тарифи мають затвердити до 1 березня.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські правоохоронці провели рейд Черкасами: перевіряли громадян і заклади

Черкаські поліцейські провели комплексне відпрацювання Черкас. Поліцейські провели спільне патрулювання до якого залучили Управління патрульної поліції, представників громадських формувань,...

На Черкащині з’являться завод і цех із переробки картоплі

У Черкаській області побудують завод із переробки картоплі на пластівці. Створює виробництво овочевий підрозділ насіннєвої компанії «Маїс», підприємство «Філд...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x