НовиниЧеркащинаЖорстка засуха на Черкащині спустошує комори, – синоптики

Жорстка засуха на Черкащині спустошує комори, – синоптики

-

- Advertisment -

Вологозапаси ґрунту під пізніми культурами по всій області мають найнижчі значення за останні 30 років спостережень і в метровому шарі становлять лише від 14 до 25 мм, що в 3-6 разів менше середніх багаторічних значень.

Про це у Facebook розповідає начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За результатами спостережень агрометеорологів нашого центру на тестових полях області, найбільш складна ситуація для пізніх культур залишається в районах південного сходу та прилягаючих центральних районах, зокрема Чигиринському та Смілянському. Там ґрунтова засуха розпочалася ще в кінці травня і триває вже 9 декад поспіль, а кількість опадів з початку літа ж рекондно малою за останні 70 років спостережень і становить лише 50-67 мм або 25-37% норми, при 80-130 мм на решті території регіону.

В орному шарі грунту на площах під сівбу озимини зовсім сухо, а подекуди вологозапаси не перевищують 5 мм. Такі значення вологозапасів відповідають критерію “дуже сильна засуха”, яка відноситься до стихійного агрометеорологічного явища. За такої жорсткої засухи та відсутність ефективних дощів в найближчі 10 діб, сенсу для сівби озимого ріпаку немає.

Складною, але ще не критичною залишається ситуація для цукрових буряків, у яких триває ріст кореня і приріст кореня за декаду, хоч і незначний, але становить 20-40 г. Проте утримуються надзвичайно сприятливі умови для накопичення цукрів.

Для соняшнику, завдяки раннім строкам сівби та його посухостійкості, ситуація цілком задовільна – формування та діаметр кошика на рівні попереднього рекордно врожайного року.

Як повідомляв сайт vikka.ua, опівночі на Золотоніщині зайнялося підприємство.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Аграрії Черкаського району активно збирають пізні зернові культури

Сільськогосподарські підприємства Черкаського району продовжують збір пізніх зернових. Про це повідомляє пресслужба Черкаської РДА.  Наразі зібрано 80% площ соняшника, 11%...

На Черкащині збито 9 ворожих БпЛА під час останніх тривог

За попередніми даними, під час останніх повітряних тривог захисники неба знищили 9 ворожих безпілотників. Про це повідомляє начальник Черкаської...

Цікаве:

Іграшки для дорослих: як вибрати ідеальний девайс для яскравих відчуттів

У сучасному світі іграшки для дорослих стають невід'ємною частиною...

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x