Новини на ВІККАВіККА-новиниЧому в Черкасах занепадають старовинні туристичні об’єкти – узвози

Чому в Черкасах занепадають старовинні туристичні об’єкти – узвози

-

- Advertisment -

Колоритні схили старих Черкас – узвози – доживають віку. Нині вони закинуті, засмічені та забуті. Усього таких місць в обласному центрі нараховують півтора десятка. Проте черкащани знають лише один – Замковий. Чому про решту історичних місцин не розповідають ні книжки, ні владці, дізнавалася Олена Берестенко.

 

Сергій Ганницький, краєзнавець: «У Черкасах є кілька, що відомі ще з 19 століття. Зокрема, це Стрілецький – 1899 року. Узвіз Удод».

А ще – Пастерівський, Грузевича, Мисливський, Парковий, Пожежний, Дачний, Клубний…Чи чули про такі топоніми містяни? Навряд чи. Та й звідки знати, коли відомостей та світлин із їх зображеннями вкрай мало і на картах, і в музейних архівах.

Сергій Ганницький, краєзнавець: «У Черкасах їх можна нарахувати близько 15-ти. Тих, які офіційні. І тих, що неофіційні. Тобто такі, про які пам’ятають лише старожили».

Черкаси – унікальні за кількістю узвозів, кажуть дослідники. Але з півтора десятка доглянутий лише один. Замковий. Решта потопають у смітті. А могли б бути туристичною візитівкою Черкас, каже архітектор Федір Гонца.

Федір Гонца, архітектор: «Дуже мало міст України, де є узвози в такій кількості, як у Черкасах. Якщо будуть у нормальному стані, вони завжди будуть притягувати містян, що захочуть сфотографуватися, і туристів. Їм буде, що показати».

Перші згадки про черкаські схили датовані кінцем 19 століття, кажуть дослідники. Є вони і в генплані російського архітектора шотландського походження Вільяма Гесте.

Федір Гонца, архітектор: «Дуже мало відомостей про черкаські узвози. Немає детального планування, немає креслень. Є якісь згадки в генпланах за 19 століття».

Колоритні черкаські схили нічим не поступаються тим же львівським, вважає Федір Гонца. Та могли б стати окрасою історичної частини міста. Ось цей, так званий Островський узвіз, укритий бруківкою. Він нагадує одну з європейських вуличок. Його та решту потрібно привести до ладу, каже архітектор. А згодом відкрити нові туристичні маршрути.

Федір Гонца, архітектор: «Це характеризує місто як старовинне. Не сучасна архітектура приваблює туристів і містян. Не сучасні рішення мають історичне значення. А залишки тої культури, того середовища, що було в минулому».

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські спортсмени здобули перемоги на чемпіонаті України з кульової стрільби

З 12 по 18 вересня 2024 року у Вінниці пройшов відкритий літній чемпіонат України з олімпійських вправ зі стрільби...

Черкащина відбила чергову нічну атаку ворожих дронів

Вночі на Черкащині майже три години тривала повітряна тривога через ворожі БпЛА. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА Ігор...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x