Новини на ВІККАВіККА-новиниУ Черкасах більше не ремонтуватимуть дахи, під’їзди та ліфти...

У Черкасах більше не ремонтуватимуть дахи, під’їзди та ліфти коштом міста

-

- Advertisment -

У Черкасах більше не ремонтуватимуть дахи, під’їзди та ліфти коштом міста. Про це заявив міський голова Сергій Одарич. Йдеться про багатоповерхівки, де є приватизовані квартири. Лагодити їх у мерії пропонують у складчину. Мовляв, на те є рішення Конституційного Суду України ще 9-річної давнини. Чи не призведе така новація до комунального колапсу в місті – з’ясовувала Юлія Доброскок. Спеціальний репортаж далі.

Владислав Завізіон, мешканець будинку по вул. Невського, 23: «Із дев’ятого поверху треба хоч раз за день сходити по хліб, молоко, винести сміття. Стидаєшся викликати лікаря. Бо лікар на дев’ятий поверх… він теж людина».

Так поневіряються мешканці одного з колишніх обріївських будинків. Несправні ліфти та діряві дахи – нині найбільша біда черкаських багатоповерхівок. Люди, бува, роками оббивають пороги владних кабінетів, шукаючи помочі. Тепер до чиновників і ходити не буде сенсу. Це якщо міський голова Сергій Одарич втілить у життя задумане.

Сергій Одарич, міський голова м. Черкаси: «У цьому році практику «шари», що міський бюджет буде за свої гроші проводити капремонт ліфта, не буде».

Йдеться про будинки з приватизованими квартирами. Ремонтувати їх у мерії пропонують у складчину. 35% від необхідних коштів дасть місто. Решту – мешканці. Але це лише цьогоріч.

Сергій Одарич, міський голова м. Черкаси: «Наступного року частка міста буде зменшуватись. Поки не дійде до «0».

Підстава для таких слів міського голови – рішення Конституційного Суду за 2004 рік. Там зазначено: міський бюджет має право фінансувати житлові будинки рівно на частку своєї власності. Зміни, каже Одарич, ще й сприятимуть соціальній справедливості. Мовляв, дістали від держави безкоштовну квартиру – то й утримуйте тепер будинок.

Мешканці шестиповерхівки по Петровського, 285 ще у 2007-му створили ОСББ. Його голова каже: їхній будинок здали в експлуатацію з технічними порушеннями. Та ще й дах тріщить по швах.

Лариса Збаражська, голова правління ОСББ «Кварц» будинку по вул. Петровського, 285: «Усі ці питання обрушилися на наші плечі, ніхто не хоче допомогти. Ні фінансово, ніяк».

На нову покрівлю треба близько 300 тисяч гривень. У будинку 21 квартира. Спромогтися на складчину можуть одиниці.

Марія Савенко, мешканка будинку по вул. Петровського, 285: «Якби здали без проблем будинок… А так… років 50 будинку, його здають в експлуатацію, вирішити ці питання неможливо».

Попри такі приклади відома українська правозахисниця Тетяна Монтян двома руками «за» виконання рішення Конституційного Суду. Його вона розтлумачує українцям уже не один рік. Інформує людей на сторінках соцмереж та інтернет-видань.

(уривок)

Тетяна Монтян, український правознавець: «НІХТО не зобов’язаний ремонтувати ВАШЕ колективне ПРИВАТНЕ майно, крім ВАС САМИХ».

Чекати цього від СУБів теж марна справа, каже пані Тетяна. Бо вони самовільно привласнили собі право обслуговувати, управляти та розпоряджатись колективним майном співвласників будинків. Без жодних на те правових підстав, каже юрист.

Тетяна Монтян, український правознавець: «Вони крадуть у мешканців їхню власність. Для того, щоби незаконно її обслуговувати з вигодою для себе. Тобто виконувати роботи на копійки, а з людей стягувати великі гривні».

Сьогодні будинки в Черкасах, які утримують СУБи, практично на 90% уже приватизовані, кажуть у житловому управлінні міськвиконкому. Минулого року з міського бюджету на капремонти виділили близько 7 мільйонів гривень. Здебільшого на ліфти. Черкасці ж щомісяця платять лише за поточні ремонти дахів будинків, під’їздів і ліфтів. Та як на практиці діятиме механізм співфінансування і як мешканцям визначати свою частку у спільному ремонті будинку, владці поки що не знають.

Алла Грохольська, начальник управління ЖКГ Черкаського МВК: «На сьогодні це питання у процесі обговорення. Буде положення про співфінансування. Це буде як регуляторний акт. Кожен мешканець зможе взяти участь в обговоренні».

Як поставляться до таких нововведень містяни, поки невідомо. Але навряд чи більшість черкасців, які отримують одну з найменших середніх зарплат в Україні, здатна у складчину ремонтувати ліфти й дахи. Та й невідомо, чи виграє від таких новацій здебільшого застарілий житловий фонд Черкас.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
попередня стаття
наступна стаття
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Каневі почнеться опалювальний сезон: коли увімкнуть тепло

Під час останнього позачергового засідання виконавчого комітету Канівської міської ради ухвалили рішення про початок опалювального сезону 2024-2025 років. Про...

У Черкаській області зросло виробництво продуктів харчування

На Черкащині збільшилося виробництво харчових продуктів і напоїв. За перше півріччя на 10%, порівняно з аналогічним періодом минулоріч. Про...

Цікаве:

Надійні стелажі для складу – максимізуйте простір та безпеку зберігання продукції

В умовах сучасного бізнесу ефективне використання складських приміщень стає...

Чому вигідно замовляти речі в американських магазинах?

Ціна часто є вирішальним фактором при виборі товарів, оскільки...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x