У Шполянському районі родина вихідців із Криму організувала сироварню. Зараз сім’я Саліджанових готує бринзу та екзотичні італійські сири.
Про це йдеться у сюжеті Суспільне.ua.
Після анексії Криму у 2015 році 29-річний Февзі Саліджанов разом із дружиною та дітьми вирішив переїхати до Черкащини. Спочатку вони знімали будинок у Черкасах, Корсуні, а згодом придбали помешкання у селі на Шполянщині. Там і заснували свою сироварню.
Ідею створення своєї справи запозичили від родичів із Карпат. Їх знайомий вдома готував швейцарські сири. Побачивши відео, Февзі Саліджанов вирішив спробувати опанувати це мистецтво.
"Наші родичі жили в Карпатах. Там був один сировар, він робив швейцарські тверді сири. Брат мені надіслав відео. Я теж вирішив спробувати зробити такий сир. Лише для себе, і в думках не було займатись цим. Брат прислав, ми спробували. Для нас твердий сир – це було взагалі щось. Потім вирішили продавати. Купив молока, зробив декілька головок сиру і люди розкупили", – зізнається майстер.
Після перших експериментів сироваріння захопило і зараз щотижня родина виготовляє 12 видів сирів. Молоко для продукції Февзі купує у сусідньому селі. Спочатку родина варила сир у звичайних каструлях, згодом придбали справжню сироварню. Готову продукцію зберігають у холодильниках. Там можна побачити бринзу та різні види твердих італійських сирів, їх рецепти родина бере з інтернету.
"Качотта- напівтвердий сир, його робимо зі спеціями: паприка, помідор, базилік, оливки. Кремовий сир Рікотта, Скаморца – напівм’який сир. З мінусів – це тільки те, що постійно занятий! Постійно є якась робота! Але з іншого боку, мені це подобається, я завжди в теплі і затишку, діти при мені. Я не їжджу на заробітки кудись далеко", — каже сировар.
Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині чоловік з інвалідністю вилікував депресію ковальським мистецтвом.
У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.