Новини на ВІККАВіККА-новиниЧеркасці на Дні народження держави з'їли аж 750 літрів...

Черкасці на Дні народження держави з’їли аж 750 літрів борщу

- Advertisment -

Аж 750 літрів борщу з’їли черкасці на Дні народження держави. Причому не традиційного, а приготованого за унікальними рецептами. Як-то з копченими реберцями та чорносливом, із поліською сосною, лісовими травами та навіть ожиною. За кухарів на фестивалі борщу були черкаські депутати, бізнесмени та громадські активісти. Та не тільки національною стравою того дня частували містян. Святкове меню добре вивчила Вікторія Курченко. Про нього розкаже у спеціальному репортажі.

Вікторія Курченко, кореспондент: «Місце зустрічі змінити не можна! Традиційно Черкаси святкують День народження держави в Долині троянд. Сюди звідусіль линуть люди».

Йдуть на запах. Долина троянд стала величезною харчевнею просто неба. Господині з усієї Черкащини понапікали духмяних короваїв і золотобоких паляниць. А ще – понакручували калачів, наліпили вареників повні макітри.

Людмила Ровінчук, начальник відділу культури та туризму Городищенської РДА: «Готувалися ми до цієї виставки натхненно, хотіли мати найкращий вигляд, тому що на нашій Городищенській землі живуть найкращі, найпрацьовитіші, найдостойніші люди».

Алла Нечипоренко, начальник відділу культури та туризму Смілянської РДА: «Смілянський район готувався і вдень, і вночі впродовж цілого тижня».

А поруч ресторатори спокушають містян усілякими смаколиками. Віддають задешево.

Роман Матяшенко, директор бару «Бурік»: «Сьогодні черкащан ми дивуємо справжніми козацькими вареничками із шкварками, домашньою ковбасою. Є «картошка-гармошка» – це класика черкаської кухні, також пиріжки смажені з картоплею та капустою».

На столах достатку – страви чи не всіх кухонь світу. Тут і запечені поросята, і хачапурі, і купати, курячі крильця та ковбаски. А ще – пироги на будь-який смак. Ба, навіть гламурні яблука є. Це творіння знаного в Черкасах кулінара Андрія Крижанівського.

Андрій Крижанівський, представник ресторану «Коктейль»: «Це десерт, в якому взагалі немає тіста, ні бісквіта, ні сиропу. Тут усередині сирково-йогуртовий крем, а зверху желе, яке блистить».

Традиційний фестиваль «Черкаська смакота» цього разу зібрав півтора десятка закладів громадського харчування. Визначати кращого, як минулі роки, кажуть організатори, не будуть.

Ірина Топчій, директор департаменту освіти та гуманітарної політики МВК: «По-перше, тому що дуже складно вибрати кращого серед кращих! А по-друге, ми в цьому році запропонували ресторанам провести майстер-класи, щоби містяни змогли навчитися в домашніх умовах виготовляти вироби, які пропонують їм у ресторанах».

Хоч і нересторанна їжа, зате суто українська. Черкаська родина Радьків на святі учить від малого до великого варити куліш.

Володимир Радько, головний кулішовар: «Ми знаємо, що українці всі такі, що й самі можуть, руки в них ростуть звідти, звідки потрібно. Тому сьогодні вирішили дати можливість людям приготувати справжній український козацький куліш».

Хто до такої готівлі байдужий – стоїть у черзі за дармовими наїдками – кавунами та чіпсами. Кукурудзовари мають для пригощання із дві тонни маїсу.

Наталія Бурлак, кукурудзовар: «Подивіться, скільки людей, навіть сперечаються, бо той хоче більше, але ми даємо по одному качанчику».

А тут за спасибі частують українською національною стравою. Із пампушками з часником, із перцем, сметаною та гірчицею. За куховарів – черкаські депутати, бізнесмени та громадські активісти. У кожної з п’яти команд – свій унікальний рецепт. У «Рідного міста Черкаси» ще від пра-прабабусь. Борщ зветься «Жонатим».

Тетяна Громадська, головний редактор газети «Рідне місто Черкаси»: «Колись на Україні борщ, який подавали з пампушками, з домашнім хлібом, салом, часником, називали «Жонатим». Знаєш як, що сила не тільки в борщу, а сила родини».

«Молода громада» наварила студентського борщу зі сметаною. У команди «Епіцентру» страва для гурманів. Із чорносливом і копченими реберцями. А в мікрорайону «Луначарський» борщ узагалі магічний.

Руслан Зоря, голова КСН «Луначарський»: «Крім квасолі, буряка, капусти, моркви, цибулі, сала, там ще є трава, яка зібрана в ніч на Івана Купала, лісова трава. Там ще є ожина, яка додає борщу особливого смаку».

Торішній найвправніший борщевар Олександр Радуцький в оригінальності пішов іще далі. Серед літа готує весняний зелений борщ.

Олександр Радуцький, директор КП «Дирекція парків»: «Щавель шукали дуже важко. По секрету вам скажу, що в країні чудес знайшли. Справді, в м. Черкаси не було щавлю, але ми знайшли його й вирішили вітамінний борщ зробити».

Вікторія Курченко, кореспондент: «У кого борщ найсмачніший, вирішуватиме не журі, а містяни. Кому у скриньку кинуть найбільше гривень, той і переможе».

Національна страва розходиться швидко. Кухарі ледь встигають насипати. Святкувальники уплітають борщ, аж за вухами лящить.

Наталія Пономаренко, жителька м. Черкаси: «Дуже добрий борщ. Ми ось попробували, дуже класний борщ».

Віра Пономаренко, жителька м. Черкаси: «Дуже смачно! Український борщ – найкраща страва у світі».

Олег Воронкін, житель м. Черкаси: «Смачний, особливо на свіжому повітрі».

Разом містяни на Дні народження держави з’їли аж 750 літрів борщу. Найшвидше дно показалося в казанах із «Жонатим» і «Поліським» борщами.

Найкраще «Силу борщу» вдалося виміряти працівникам «Епіцентру». Це за підсумками голосування грішми. У їхню скриньку містяни накидали аж тисячу з лишком гривень. Срібло в «Луначарки». А почесна бронза – у кухарів «Рідного міста».

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Уманщині через пожежу загинув чоловік

Учора в селі Тетерівка сталася пожежа в літній кухні. Під час гасіння вогню рятувальники виявили тіло загиблого чоловіка. Про...

Внаслідок вибуху в Черкасах постраждав 41-річний чоловік

В результаті вибуху у Черкасах постраждав чоловік, його з опіками госпіталізували до лікарні. Слідчі Черкаського райуправління поліції розпочали розслідування....

Цікаве:

Ремонт iPhone: чи варто робити самостійно

Навіть такі дорогі та якісні гаджети, як iPhone, з...

Автоматичні вимикачі: призначення та види пристроїв

В електромережах ймовірність появи аварійної ситуації досить висока, тому...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас