У Черкасах новорічними деревами годують тварин, а з весни ще й підживлюватимуть рослини. Такий собі ялинковий «секонд хенд» – експеримент мерії. Там вирішили: замість того, щоб вивозити новорічні дерева на звалища, краще використати їх із вигодою. Так уже давно роблять за кордоном. Приміром, у Західній Європі «вживані» ялинки переробляють на брикети для опалення. А у скандинавських країнах їх використовують меблярі. Продовження – в сюжеті Вікторії Курченко.
Володимир Липа, водії КП «Екологія»: «Це така от велика ялинка й зараз подивитися, що з неї вийде (показує купку у відрі). Ось це наша ялинка».
Ось так перешаткували вже до трьох тисяч ялинок. Зібрали їх комунальники в мікрорайоні «Митниця». Його обрали задля експерименту. Звідти новорічні ялинки не на звалища відвозять, а з понеділка зносять на пункти утилізації. Їх чотири. Ефект від такого ноу-хау, зауважує головний еколог міста, очевидний. Одним махом і складування ялинок біля смітників побороли. Та ще й зекономили неабияк.
Володимир Гусаченко, начальник відділу екології та раціонального природокористування МВК: «Скорочення у вісім разів фактично. Замість того, щоб вісім машин вивезуть ці ялинки на смітник – однією машиною щепа буде вивезена».
Частину тріски притримають до весни. Тоді нею в місті підживлюватимуть саджанці.
Володимир Гусаченко, начальник відділу екології та раціонального природокористування МВК: «Вона – дуже хороше добриво. На основі хвойних дерев виготовляють дуже багато добрив. Тому ми в такому живому вигляді будемо підсипати під дерева».
А зараз пошатковані ялинки звозять сюди. У Черкаському зоопарку вторсировина на розхват. Нею посипають у вольєрах.
Євгеній Ван, директор Черкаської зоопарку: «Во-первых, она на себя много влаги берет. Во-вторых, в отличии от грунта, она не такая тяжелая, она теплая. Они могут лечь буквально в каждой точке вольера, устроить «лежку». И будут себя комфортно чувствовать».
До всього, ароматерапія і для тварин, і для відвідувачів. А мавпи хвою ще й під’їдають. Розпробували її й інші мешканці звірниця. Керівництво не хвилюється. Всі новорічні дерева в місті продавали лише за наявності радіаційного сертифіката.
Євгеній Ван, директор Черкаської зоопарку: «Хвоя является ценным витаминным кормом, прежде всего. Потому они с удовольствием ее подъедают в небольших количествах».
Наступного сезону, обіцяють міські очільники, перероблятимуть новорічні дерева вже з усіх Черкас, а не лише з «Митниці».