Жителі Дахнівки відсвяткували останній день Масляної, як і годиться. У неділю в своєму мікрорайоні вони влаштували народні гуляння. Причому з дотриманням старослов’янських звичаїв та традицій. Дахнівчани водили хороводи, співали пісень, каталися з гірок. А ще – пекли млинці та ліпили вареники. На святі у Дахнівці побувала і кореспондентка ВІККА-НОВИН Вікторія Курченко.
Гуляють так, що чути на всю околицю. Дахнівчани відроджують давні традиції.
Людмила Ткаченко, заступник голови КСН мікрорайону Дахнівка: «Ми вирішили, якщо ми одна сім’я – святкувати ми повинні також разом».
Тож на святі всі: від малого до старого. Для малечі тут найліпша забава – гірки.
Дорослі теж катаються. Щоправда, не з гірок. Змагаються у гонках на ночвах.
Кому не до снаги такий екстрим – веселяться по-своєму. Одні в танку кружляють. Інші – пісню заводять. А дахнівські хористи підготувалися до свята ретельно. Навіть частівки про рідний мікрорайон склали: «Кожне літо пів-Москви кидає домівку, їдуть рибу половить у нашу Дахнівку».
Пані Віра приїхала на свято до дахнівчан не з Москви. Але теж подолала більше шестисот кілометрів, аби потрапити на народні гуляння.
Віра, відвідувачка свята: «Я приехала с города Славянского Донецкой области. Я ехала через Киев, такие заносы. Думала, не доеду. Но добралась и не пожалела. Сегодня прекрасный день».
Поки дахнівчани веселяться, кухарі на святі готують усіляку смакоту. Микола Іванович доварює вже другий казан каші по-дахнівськи.
Микола Іванович, кухар на святі: «Масло, олія, соль, цибулька. Каша – вищий клас. Такої каші, як у Дахнівці, ніхто не зварить».
До каші, як і годиться, – шашлики. Над стравою чаклує Ніна Яківна.
Ніна Яківна, кухарка на святі: «Домашнє м’ясо, свинина, баличок, ошийок, добавок ніяких не кладем. І цибулька, сіль, перець».
Поївши та повеселившись на славу, дахнівчани беруться за Масницю.
Вікторія Курченко, кореспондент: «Зиму проводжаєм – весну зустрічаєм. Останній акорд свята – спалення символу зими – солом’яної баби».