Новини на ВІККАВіККА-новиниНовий рік у стилі ретро

Новий рік у стилі ретро

-

- Advertisment -

Назад у минуле. У Черкаському обласному краєзнавчому музеї повертають у новорічні свята сімдесятих років. До уваги відвідувачів – більше сотні раритетних експонатів: новорічні листівки, іграшки-кульки, посуд тощо. За словами працівників музею, на цій експозиції лише кілька експонатів із музейних фондів. Більшість – зібранів містян. У минуле століття поринули і кореспонденти ВІККА-НОВИН.

«Новорічна ялинка нашого дитинства», «Традиційне українське Різдво» та «Новорічне родинне дерево» – за такими темами поділили експозицію. Експонати для «Новорічної ялинки» збирали всім миром, говорять організатори. Кожна прикраса – відображення своєї епохи. На виставці представлений святковий інтер’єр радянських часів. Один із найцікавіших експонатів – фігурка Діда Мороза, яку ставили під ялинку дітлахам ще на початку 60-их років. Він хоч і зроблений із вати, але зберігся дуже добре. Є на виставцій новорічна ялинка, на якій відвідувачі можуть побачити скляні іграшки періоду 80-их. Родзинка експозиції – новорічні листівки. Їх тут близько п’ятдесяти.
Вікторія Литовка, завідувачка відділення етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею: «У нас на виставці представлені давні експонати, зокрема новорічна іграшка – Івасик Телесик, який летить на лебеді.Є новорічні листівки, які датуються 1938 роком».
«Традиційне українське Різдво» тут представили з хатнім іконостасом.
Вікторія Литовка, завідувачка відділення етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею: «Не обійшлося без обов’язкового атрибута святого вечора – куті. Поруч біля макітри з кутею стоїть келих із узваром, по чотирьох кутках столу клався часник, який був оберегом від недоброї та злої сили».

Аналогом сучасної новорічної ялинки у давні часи був дідух. Сплетений із соломи оберіг на почесне місце поставили співробітники музею.
Марія Хоменко, старший науковий співробітник відділу етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею: «Дідух виплітали обов’язково з кількох злаків: що більше їх було у складі дідуха, то більшим буде добробут у родині, прикрашали його різноманітними сухоцвітами, часто стрічками, калиною».
Крім традиційних новорічних прикрас, на виставці представлені ляльки-мотанки, скриньки, телеграми та посуд.
Вікторія Литовка, завідувачка відділення етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею: «Виставка доповнена справжнім святковим посудом, бо кожен стіл обов’язково налічував 12 страв, які готувала господиня до Різдва. На стіл ставили новий посуд і оту нас в експозиції демонструється такий посуд із Чигиринщини, це зокрема барильце, кухлі, келихи».
Прикрашає експозицію і новорічна ялинка з копіями дитячих фотографій музейних працівників. Цей куточок має назву «Родинне дерево музею». Виставка триватиме до 25 січня.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах демонтують МАФи (ФОТО)

За два тижні у Черкасах демонтовано 15 незаконних тимчасових споруд. Про це на своїй сторінці в мережі Фейсбук розповів...

Хто організовує суспільно корисні роботи «Армії відновлення»?

Війна вплинула на зайнятість населення, зруйнувала багато робочих місць. Проект «Армія відновлення» запроваджено Урядом України восени 2022 року з...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x